24 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/01 (34)

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına yönelik kirli savaş tırmandırılıyor
Savaş tanrılarının barışını istemiyoruz!
BDSP’den Antep açıklaması
Sendikal ihaneti parçalama görevi
Devlet terörüne geçit vermeyelim!
Blokaj eylemine özel güvenlik terörü
Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ile konuştuk
Micha, Türk Metal ihanetiyle son buldu
Metal İşçileri Birliği’nden açıklama
Deri-İş Sendikası ve DDSB’nin Trexta örgütlenmesindeki
Ali Bayram ile Trexta ve yaşanan süreç üzerine
Barış sorunu - V. I. Lenin
1 Eylül Dünya Barış Günü!
Grev katliamının arkasında sömürü cehennemi var!
Güney Afrika polisi katletti!
“Barometre fırtınayı gösteriyor!”
İşçiler hakları için eylemde!
Havayolu çalışanlarının grev sınavı
İşçilerden dinliyoruz: 16 ton
4+4+4 gerici eğitim sistemi
Hacıbektaş şenliklerinin gösterdikleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler hakları için eylemde!

Dünyanın dört bir yanında kapitalist krizin etkileri artarken işçiler de eylem ve direnişlerle bu saldırılara yanıt veriyor. Kamboçya’dan İtalya’ya, Güney Kore’den Nijerya’ya güvenceli çalışma ve insanca yaşam talepleri yükseltiliyor.

Kamboçya’da kadın işçilerin grevi...

Kamboçya’da Ocean-Garment fabrikasında çalışan 2.500 kadın işçi bir hafta önce başlattıkları grevlerini sürdürüyorlar. Kadın işçiler kendilerine cinsel tacizde bulunan bir menajerin işten atılmasını talep ediyorlar. 19 Ağustos pazartesi günü 2.500 kadın Phnom Penh’de Sosyal Bakanlığı’na yürüdü. Kadınları polisin özel timleri durdurdu. Ocean Garment, aralarında GAP moda zincirinin de bulunduğu birçok tekel için giyim ve ayakkabı üretiyor.

Sri Lanka’da grev

Sri Lanka’da elektrik idaresinde çalışan 15 bin işçinin grevi 1 hafta sonra sona erdi. İşçiler grevlerini bir komisyonun yüzde 20 ücret artışı talebini inceleme sözü vermesi üzerine bitirdiler. Sendikanın talepleri arasında özelleştirmelere son verilmesi ve 5 bin taşeron işçinin kadrolu olarak işe alınması da bulunuyor.

Vietnam’da köylülerin işgal eylemi

Vietnam’ın kuzeyindeki Ha Tinh kentinde yüzlerce köylü hükümet binasını işgal ederek binayı tahrip etti. Köylülerin öfkesi, bir komşularının topraklarından sürülmek istenmesine karşı direnmesi ve gözaltına alınması ile patladı.

Bu tarz direnişler son dönemlerde sık sık yaşanıyor. Resmi olarak Vietnam’da tüm topraklar devlete ait. Devlet bu toprakları kullanması için köylülere 20 seneliğine kiralıyor. Özellikle uluslararası tekeller bu toprakları kendi çıkarları doğrultusunda kiralamak için baskı yapıyorlar.

İtalya’da çelik işleri eylemde

Taranto’da İLVA çelik fabrikasında çalışan işçilerin, fabrikalarının kapatılması kararına karşı eylemlilikleri Geçtiğimiz hafta sonu 2 saatliğine iş bırakan işçiler fabrikanın çevresindeki yolları işgal etmişlerdi. Fabrikada örgütlü olan FIOM ve UILM sendikaları doğanın ve insan sağlığının korunması kadar işyerlerinin de korunması için mücadele ettiğini belirtiyor. Fabrikanın, Dioxin salınımı nedeniyle çevrede yaşayan çok sayıda kişinin hastalanarak ölmesi nedeniyle mahkemece kapatılması kararı alınmıştı.

Güney Kore’de lastik grevi

Güney Kore’de Gwangju kentinde araba lastiği üreten Kumho Tire tekerlek tekelinde çalışan 3.100 işçi cuma günü greve gitti. İşçiler bir aydan bu yana uyarı grevleriyle daha fazla ücret, işten atılan arkadaşlarının yeniden işe alınması ve taşeron işçilerin de süresiz işe alınmasını talep ediyorlardı.

Uranyum madenlerinde grev

Nijerya’da uranyum madenlerinde çalışan işçiler daha iyi çalışma ve yaşam koşulları talep ederek süresiz greve gittiler. Arlit şehrinin yakınındaki Somair Maden ocağı, Fransız enerji tekeli Areva’ya ait ve yıllık 2 bin ton uranyum üretiyor. Madende bin işçi çalışıyor.

Maruti-Suzuki işçileri ile dayanışma

Hindistan’da Gurgaon kentinde 7.000 işçi, Manesar’daki Maruti-Suzuki işçileriyle dayanışma eylemi yaptı.

Eylemden bir gün önce Hindistan’ın en büyük otomobil tekeli Maruti Suzuki India Ltd şirketinin başkanı lokavta son vereceklerini ve işçilerin 21 Ağustos’ta yeniden işe başlayabileceklerini duyurmuştu. Maruti Suzuki şefine göre bunun koşulları vardı, çünkü bir gece önce bir işçi 18 Temmuz’daki gösteriler nedeniyle tutuklanmıştı.

Bir Maruti Suzuki işçisi ait olduğu kast nedeniyle küfür eden şefine karşı gelerek kendini savunmuştu. Bunun üzerine sermayenin kolluk kuvvetleri işçilerin üzerine gönderilmiş ve olaylarda 96 kişiyi yaralamıştı, işyerinde çıkan yangın nedeniyle yaralanan bir menejer ise, daha sonra ölmüştü.

Olayların sorumluları oldukları gerekçesiyle keyfi bir tutuklama terörü başlatıldı ve yüzlerce işçi gözaltına alındı. 1528 işçiden 500’ü derhal süresiz işten atıldı. 114 kişi tutuklanarak, haklarında yangın çıkartma, yaralama ve kasten adam öldürme suçlarından dava açıldı. Hem de sermaye devletinin elinde hiçbir delil bulunmazken ve devletin araştırma komisyonu hiçbir sonuca ulaşamamış olmasına rağmen... Amaç Hindistan’ın bu önemli işçi havzasında tüm işçi sınıfına gözdağı vermek.

Gurgaon kentindeki dayanışma yürüyüşüne 16 sendika çağrı yaptı. Dayanışma yürüyüşüne aralarında Hero Honda, Satyam ve Rico gibi otomobil ve yan sanayi kollarının da bulunduğu Gurgaon-Manesar havzasında 40 fabrikadan gelen işçiler katıldı. Herkesin ortak talebi işten atılanların tekrar işe alınması, tutuklu işçilerin serbest bırakılması ve davaların fesedilmesi, bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulması.

Ama sermaye ve onun hizmetindeki devlet işçi sınıfına karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Eyalet hükümeti polis örgütü Rapid Action Force’la (RAF) ait 300 özel timi Manesar’e gönderdi ve 200 kişiyi de fabrika içine yerleştireceğini açıkladı. Ayrıca Maruti tekeli de 100 güvenlikçiyi işyerine yerleştirecek ve bunlardan silahlı

25 kişi idarecilerin bülümünü koruyacak. Ayrıca Menajerlerin hizmetine de 40 özel koruma verilecek.

İşçilerin 21 Ağustos’ta yeniden işe başlayıp başlamadıkları sorusu henüz yanıtsız. Ama Maruti-Suzuki işçilerinin bu grevi yol gösterici olması açısından kazanılmış bir grev olarak görülebilir. Grevin önemi, Hindistan’da ilk kez ve yasak olmasına rağmen devamlı işçilerin taşeron işçilerin hakları için mücadele etmesinden geliyor. Bugüne kadar devlamlı işçiler, taşeron işçilerle birlikte greve gitmiyorlardı. Maruti-Suzuki işçileri eylem ile işçi sınıfının parçalanmasına karşı önemli bir adım atmış oluyorlar. Diğer önemli nokta da, grevin kendiliğinden sendika bürokrasisine, tekellere ve hükümetin işçi sınıfını bölen politikalarına karşı örülmesidir.

Motorola işçilerinden protesto

Çin’in Jiangsu bölgesindeki Nanjing’da 400 Motorola Mobility işçisi bir hafta önce başlattıkları protestolarını sürdürüyorlar. İşçiler pazartesi günü de ABD Elektronik tekeli önünde bir protesto gösterisi gerçekleştirdiler.

İnternet tekeli Google ait Motorola tekeli geçtiğimiz hafta Nanjing’da 500 ve Peking’de 700 işçiyi çıkaracağını açıklamıştı. Bunun üzerine Motorola çalışanları protestolu gösterilerine başlamıştı. işverenin işçilere işten atılma durumunda alacakları tazminatı yükselttiğini açıklaması da protestoları durdurmaya yetmedi.

Hindistan’da banka çalışanı grevde

Hindistan’da devlet bankalarında çalışan bir milyon kişi iki günlüğüne greve gitti. Bazı kentlerde yürüyüşler düzenlenirken, banka şubeleri büyük ölçüde kapalı kaldı. Çarşamba günü başlayan grev ile banka çalışanları hükümetin banka sektöründe özel sermayaye daha fazla izin vermesini protesto ediyorlar. Şimdiye değin devlet bankalarında özel sermaye yüzde 20 oranında sınırlandırılmıştı. Devlet bankaları Hindistan’da tüm sektörün yüzde 70 ini oluşturuyor.